Съдът се произнес за решение на ЦИК. Софийският административен съд отмени решението

...
Съдът се произнес за решение на ЦИК. Софийският административен съд отмени решението
Коментари Харесай

Съдът отмени решението на ЦИК за сборно броене на хартиения и машинния вот на изборите

Съдът се произнес за решение на ЦИК. 

Софийският административен съд анулира решението на Централната изборна комисия, с което гласовете от машинния избор трябваше да бъдат добавяни непосредствено в протоколите на изборните комисии, без да се броят настрана. То бе атакувано в съда от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България ”. Самото решение на съда с инструкции към ЦИК ще бъде оповестено в понеделник, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

“Решението на ЦИК сътвори огромна заплаха за точното и вярно отчитане на резултатите и даде доста предпоставки за злоупотреби ”, разяснява някогашният народен представител от “Демократична България ” и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова, която е един от вносителите на жалбата, написа novini.bg. 

“Съдът доста ясно сподели: разсъдъкът на “Изборния кодекс ” планува настрана да се регистрират гласовете на хартия и посредством машина за всяка листа и кандидат-депутат, т.е. преференциите. Съдът указа,че не е незаконосъобразно, в случай че се отпечатва протоколът от машините, макар че с измененията в кодекса това не се изисква - таман поради прозрачността на изборния развой ”, сподели Йорданова.

Тя изрично отхвърли изказванията на ГЕРБ, че с обжалването в съда Демократична България и Политическа партия вършат опит да всеят безпорядък и да опорочат изборния развой. “Призовавам сътрудниците от ГЕРБ да престанат да вършат внушения. Обръщането към съда не е основаване на безпорядък, а правова страна ”, безапелационна е Йорданова.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР